WebGarden

A WebGarden blogja

Networking, magyarok Marokkóban

2017. január 05. 13:30 - webgarden

Ebben a bejegyzésben folytatjuk a beszámolót a legutóbbi, novemberi utunkról.

Nagy örömünkre abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Őexcellenciája, Tromler Miklós Magyarország Marokkói Nagykövete és kollégái két eseményre is meginvitáltak bennünket. Szerda este részt vettünk a követség épületében megrendezésre került Zongoraesten, ahol Vida Mónika Ruth zongorázott. Bővebben a zongoraest apropójáról: http://orientpress.hu/cikk/2016-11-25_magyar-siker-marokkoban

zongoraest.jpg

A másik társasági esemény a szintén a Követség által szervezett divatbemutató, melyen Sármán Dóra divattervező ruháit csodálhattuk meg a Sofitel Casablanca Tour Blanche szállodában.

dsc_0197_small_800.jpg

Csoportkép a zongoraesten. Őexcellenciája Trommler Miklós Magyarország Nagykövete és a kis csapatunk.

Nagyon jól éreztük magunkat, alkalmunk nyílt megismerni a követségen dolgozó diplomatákat, akik közvetlen, kedves emberek.

divatbemutato.jpg

Hétvégén egy finom ebéd keretében találkoztunk Dr. Steier Józseffel és feleségével Marrakechben. Steier Úr a Magyar Nemzeti Kereskedőház Marokkói képviselőjeként megszervezett egy találkozót a Wiki Box egyik tulajdonosával Hamza Maristanival az érkezésünkkor, aki több - piackész - fejlesztést is bemutatott nekünk, illetve felajánlotta számunkra a bérmunka hátteret, akár "kiszervezhető " egyedi esetekre is. Továbbá Steier Úr javaslata szerint, ha hosszútávon gondolkodunk, akkor hasznosabb lenne a Marokkóban újonnan megnyitott cégre lízingelni vagy megvenni egy villát kinti bankhitelből.

Következő állomásunk az MKIK-BKIK delegációval egy találkozóra vezetett Casablancában a CRI-ben, ahol is a Dr. Steier József figyelmünkbe ajánlotta, hogy a cégalapításkor a marokkói hatóságoktól kérhetünk földterületet is a cégünknek zöldítés céljából, így mi lehetnénk az első külföldi ICT cég, amely Nulla CO2 emissziós Marokkóban. Ráadásul az MNKH- HTCC-Sunwo felajánlotta, hogy vállalnák még a zöldítést is (azaz erdősítést) mi meg ezáltal egyéb előnyökhöz is hozzájuthatnánk (pl. Karbon kvóta) 

Iroda kérdése:

Az iroda kérdése talán az egyik legnagyobb problémánk szerencsére, és remélem ennél nagyobb problémánk nem is lesz Marokkóban a jövőben sem. Készséges ingatlanirodák állnak rendelkezésünkre, viszont nem voltunk tisztában a helyi viszonyokkal, így még nem sikerült eldönteni, milyen ingatlanokat fogunk bérelni. Az alap ötlet, mint azt Montenegróban is alkalmazzuk egy másik cégünknél: iroda bérlése + külön albérlet a hosszabb lent tartózkodások miatt. Az albérletbe ráadásul be lehet jelentkezni, ami a cég leendő magyar ügyvezetője számára fontos adminisztratív kérdés a munkavállalási engedélye miatt.

Az iroda + albérlet elképzelés majdnem havi 3000€-ra jönne ki, ráadásul az irodák annyira nem is győztek meg. Ár-érték arányban egyáltalán nem voltunk megelégedve a kínálattal.

Szerencsére rájöttünk, hogy lehet gyönyörű villákat is bérelni, nagyjából irodabérlés árszínvonalán. Mondanom sem kell, hogy egy kétszintes, pálmafás kerttel rendelkező 500nm-es villával nehezen tudja felvenni a versenyt egy 100nm-es irodaházi iroda, főleg, hogy mindkettő ugyanannyiba kerül.

Az egyetlen akadály, hogy nem lehet kereskedelmi és lakóingatlan egyben, magyarul a villában, ha irodánk van, nem lehet lakni. Ezért keresnünk kell még emellett egy albérletet is.

Jelenleg várjuk az ajánlatokat és reméljük, hogy minél hamarabb sikerül megtalálnunk az optimális bérleményeket.

 

További tervek:

Január 23.-a körül utazunk ki ismét, akkor már remélhetőleg készen lesz a cég, fel tudjuk venni a helyi cégvezetőt és meg tudjuk kötni a bérleményekre is a szerződéseket.

Elkezdjük a programozók felvételét is, aztán már február 20.-án kezdődhet a tréning és jöhet a mélyvíz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr5512099185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása