WebGarden

A WebGarden blogja

Marokkó – megnyílt a WebGarden Marokkói irodája

2017. június 22. 13:15 - webgarden

Kedves Olvasó! Sajnos az elmúlt 4 expedíció beszámolójával adósok maradtunk (így jár, aki túlvállalja magát), de ezt most ebben és a következő bejegyzésben pótoljuk!

Két kiküldetésünk is volt azóta, ebben a postban a februári és a márciusiról fogok beszámolni. Az egyszerűség kedvéért elég sok ponton összemosom majd a két időpontot.

Utazás

Az elmúlt utazások során alkalmunk nyílt kipróbálni elég sok irányt és módot a repülésre Budapest/Bécs – Casablanca távon.

Februárban Budapest-Bécs távot autóval, majd onnan a TAP Portugallal Bécs-Lisszabon-Casablanca útvonalon repültünk.

Az út alapvetően nem volt rossz, amit elrontottunk, hogy Lisszabonban nem mentünk ki a városba vagy ültünk be egy business Loungeba, így a 4 órás várakozás az átszállásra elég mély nyomot hagyott bennünk. A TAP Portugal egyébként korrekt szolgáltatást hozott, tiszta gépekkel, pontos menetrenddel és finom borokkal a fedélzeten.

A márciusi utazásra kifogtunk egy akciós utat Turkish Airlines – Royal Air Maroc Budapest-Isztanbul-Casablanca távon. Elsőre meghökkentő is lehet a távolság és a 6 órás Isztanbuli várakozási idő, azonban a fedélzeti kiszolgálás és az Isztanbuli business lounge teljesen élvezhetővé és elviselhetővé tette az utazást.

Networking, barátok

Tapasztalatunk alapján, ha az ember lemegy Marokkóba, nem fogja egyedül érezni magát. Egyrészt a lenti Magyar Nagykövetségen fiatal, dinamikus diplomata csapat dolgozik, akik nagyon kedvesek és bármiben szívesen segítenek. Létrehoztak például 2 Facebook csoportot is:

Másrészt, aki üzletelni megy le, szintén értékes és hasznos segítséget kaphat a követségtől.

Megismerkedtünk helyi üzletemberekkel is, akik szívesen eljönnek kávézni, vacsorázni velünk, akár közös programokat is szervezhetünk. Nagyon segítőkészek, érdemes hallgatni a tanácsaikra és ha ajánlanak valakit, érdemes elfogadni a kapcsolatot, mert az a benyomásunk, hogy lelkiismeretesen és korrekten üzletelnek. Nekünk így lett irodánk, cégünk, bankszámlánk.

Cégalapítás, iroda

A cégalapításra egyik kedves Marokkói barátunk ajánlott egy könyvelőt. Miután elmentünk hozzá, láttuk, hogy több, nemzetközi céget is könyvel és jól tájékozott a helyi viszonyokban.

Mivel nagyon szimpatikus volt, őt bíztuk meg a cégalapítással és annak könyvelésével.

A könyvelőnk pedig ajánlott egy ingatlanost, akit megbíztunk az irodának való épület felkutatásával.

Minden a terveknek megfelelően alakult. Az a tapasztalatom, hogy mindent előkészítenek időre, nem kell semmire várni, nem kell improvizálni és minden gördülékenyen működik.

A megállapodásnak megfelelően elkészült a cég, nyitottunk bankszámlát, beutaltuk a törzstőkét.

Az ingatlanos pedig pont olyan ingatlant talált a számunkra, amilyent elképzeltünk és abban az árban is, amit elképzeltünk.

Irodának egy nagyszerű villát választottunk, 660nm hasznos területtel, 450nm kerttel és egy medencével. A villa földszintje kitűnően alkalmas open-space irodára, az alagsorban tárgyaló, az emeleten pedig 4 hálószobában lehet pihenni.

Az első kolléga

A rekrute.com HR cég is nagyszerű munkát végzett. Több fordulós válogatás után sikerült kiválasztanunk az Office manager kolleginát, jelenleg ő tartja lent a frontot.

A következő nagy mérföldkő az iroda berendezése és a programozók felkutatása és felvétele. Itt jegyezném meg, ha marokkóból olvassa valaki a blogunkat és jelentkezne az állásajánlatra, itt teheti meg: http://webgarden.eu/en/career#

 

Tömegközlekedés, kikapcsolódás, minden más

Szeretnék még pár jó benyomást megosztani veletek Casablancáról, ami ugyan nem feltétlenül kapcsolódik szervesen a fő témához, de mindenképp említésre méltó.

Mohamed barátunk megmutatta az egyik legjobb éttermet Casaban, ez a Le Cabestan ocean view, weboldala: http://www.le-cabestan.com/

Óceánpartra néző étterem, nagyszerű ételek és italok vannak, ráadásul az üvegfalú, óceánra néző mosdó szerintem a világ top10 wc rangsorában simán benne van.

Szintén megtalálható a Casablanca című film ikonikus étterme, Rick kávézója, de ide még nem sikerült asztalt foglalnunk, annyira tele van.

A vasúti közlekedés (legalábbis Casablanca és Rabat között) kiváló, emeletes vonatok járnak fél óránként, első osztályra kb. 1800Ft a jegy. A vonat csendes, légkondicionált, tiszta és ha nincs pályamunka, akkor pontos.

Az internetről pedig annyit írnék, hogy délután 6kor bementünk a Maroc Telecomhoz, megrendeltünk 100Mbit optikai kábelen érkező Internetet, másnap pedig már a villában volt az optikai kábel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr1812613293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása