WebGarden

A WebGarden blogja

Döbbenetesen nagy a hatékonyságbeli különbség a Magyarországon működő hazai, illetve külföldi tulajdonú cégek között

2018. november 26. 23:49 - webgarden

wg_linkedin_article_01_infrastruktura_cover.png

"Döbbenetesen nagy a hatékonyságbeli különbség a Magyarországon működő hazai, illetve külföldi tulajdonú cégek között. Egy multi alkalmazottja legalább két és félszer akkora értéket teremt, mint egy magyar vállalkozásé. Az olló ráadásul nyílik: 2015-ig nemhogy közeledtek volna hatékonyságban a magyar tulajdonú vállalatok külföldi konkurenseikhez, hanem egyre inkább leszakadtak." Forrás

A munkaerőhiány mellett komoly problémát jelent a hazai cégeknél, hogy messze nem hatékonyak a külföldi cégekhez képest. Mit jelent ez? Egy alkalmazott mekkora értéket, bevételt teremt a cégnek, ahol dolgozik.

Hogyan lehet ezen változtatni? Több összetevőből áll, vagy állhat a probléma. Ennek egyik, talán a legfontosabb összetevőjét emelném ki: az informatikai infrastruktúra megléte és annak korszerűsége.

Egy rosszul összerakott, üzemeltetett informatikai infrastruktúra jelentősen ront a cég hatékonyságán. Gondoljunk bele, ha rendszeresen szervizelésre szorulnak a számítógépek, vagy csak egyszerűen lassúak. Ha egy számítógép bekapcsolása fél perc helyett 5 percig tart, az éves szinten majdnem 20 óra kiesés a munkaidőből alkalmazottanként. Olyan, mintha 2-3 napot nem dolgozna senki a cégben, pedig munkanap lenne. Ha egy cégben 200 ember dolgozik, az éves szinten 4.000 munkaóra kiesés. Pedig csak 4,5 percről beszélünk.

Ha egy szerencsétlenül érkezett áramszünet miatt mindenki újra kell kezdje a munkáját, mert nem tudta elmenteni, amin dolgozik és átlagosan 1 órába kerül pótolni az elveszett munkát, az 200 óra kiesés egy 200 főt foglalkoztató cégnél áramszünetenként.

De tegyük fel, hogy fél perc alatt elindulnak a gépek és nem jellemző az áramszünet. Viszont nincs hálózat, vagy központi tárhely, ahová közösen tudnak dolgozni a kollégák. Mi történik akkor, ha valaki lebetegszik? Hogyan férünk hozzá a munkájához? Esetleg valakinek elromlik a számítógép adathordozója és minden elveszik? De az is éppen elég gond, ha egy Windows asztalra van beborítva az összes fájl és minden alkalommal eltelik 3-4 perc mire megtalálja a kolléga, amit keres. Ezeket időben már nem is vállalkoznék, hogy számszerűsítsem.

Mi történik akkor, ha egy fontos prezentációra készül a cég menedzsmentje és éppen nem működik a nyomtató? Természetesen mindig akkor nem működik, amikor szükség lenne rá, ugye ismerős? :)

Volt már esetleg olyan, hogy egy elbocsátott kolléga lejelszavazott gépén nem fért hozzá a cég vezetése az amúgy leadott és elkészült munkákhoz? Biztosan előfordult már ilyen, ha nem is minden cégnél.

Tegyük fel, hogy van hálózat is és mindenki tudja mit, hova mentsen. Mindenki lát mindent? Ha igen, nem biztos, hogy szerencsés. Esetleg mindenki úgy tudja, hogy van 60 napra visszamenőleg biztonsági mentés, de kiderül, amikor baj van, hogy a szerver már olyan régi, hogy nem is ment?

Sorolhatnám a problémákat, van még nagyon sok hasonló eset, biztosan van, aki magára, vagy a cégére ismer.

A jó hír, hogy van megoldás, de azt szakemberre kell bízni, nagyobb cégnél szakértő cégre, akik ezzel foglalkoznak.

Mi is ilyenek vagyunk. Mit ajánlunk?

Segítünk korszerű gépparkot választani, ami jó pár évig megállja a helyét. Igény szerint on-site supportot biztosítunk, ami azt jelenti, ha nem megy valami, ott vagyunk és azonnal javítjuk.

Kialakítunk egy olyan hálózati infrastruktúrát, ahová mindenki tudja menteni a munkáját és akinek van jogosultsága (és csak az, akinek van) láthatja, szerkesztheti. 60 napra visszamenőleg biztonsági mentést adunk, tehát ha véletlenül törölt valaki egy fájlt vagy belecsapott a villám a szerverbe, akkor sincs tragédia, nem vesznek el az adatok. Sőt, még azt is meg tudjuk oldani, hogy áramszünet esetén mindenki le tudja menteni a munkáját, mert nem kapcsol ki azonnal a számítógépe és még a hálózat is működőképes marad.

Tanácsot is adunk, hogyan használják hatékonyan az általunk tervezett és beüzemelt infrastruktúrát.

Általában 50-200 fő közötti cégeknek tudunk ebben segíteni. Igény esetén ingyenes konzultációt és felmérést végzünk.

Keressetek bátran! www.webgarden.eu

Szólj hozzá!

Morocco – WebGarden has opened its office in Morocco

2017. július 06. 16:17 - webgarden

Dear Reader! Unfortunately, we did not update you with the experiences of the last 4 expedition (this happens when someone overwhelms himself), but we are going to make it up in this post and the next one.

We had 2 missions since then, in this post I am going to report about the ones in February and March. For simplicity, at many points I am going to merge the two dates.

Travelling

By the last trips we had the chance to try several direction and way for flying from Budapest/Vienna to Casablanca.

In February, we drove from Budapest to Vienna and we took a flight from there with TAP Portugal, on the route Vienna-Lisbon-Casablanca.

The journey was basically not bad, but what we messed up was that we did not go out to the city in Lisbon, did not sit into a business lounge, so the 4-hour transit had a deep impact on us. Otherwise TAP Portugal had a fair service with clean airplanes, punctual schedules and delicious wines on board.

For the March trip, we booked a discount trip by Turkish Airlines and Royal Air Maroc on the route Budapest-Istanbul-Casablanca. For the first sight, the distance and the 6-hour transit in Istanbul might be astounding but the service on board and the business lounge in Istanbul made the trip quite enjoyable and tolerable.

Networking, friends

Based on our experience, if one travels to Morocco, will not feel lonely. On one hand, there is a young, dynamic diplomat team at the Embassy, who are really nice and helpful. E.g. they have also created 2 Facebook groups:

On the other hand, if one travels there because of business, can also get valuable and useful help from the Embassy.

We met local business men who also came to drink a coffee or have dinner with us with pleasure, we can even organize some program together. They are very helpful, it worth it to listen to their advices and if they recommend someone and it really worth it to accept the contact, because we had the impression that they do business conscientiously and fair. That’s how we got an office, company and bank account.

Company set-up, office

Our kind Moroccan friend recommended us an accountant. As we contacted him personally, we saw that he is an accountant for many international companies and he is well-informed about the local conditions.

Since we found him likeable, we entrusted him with the company set-up and its bookkeeping.

Our accountant recommended a real estate agent, whom we entrusted with looking for a building for our office.

Everything was in line with the plans. My experience is that they prepare everything on time, you do not have to wait for anything, no improvisation needed and everything goes smoothly.

The company was set up according to the agreement, we opened a bank account and transferred the share capital.

The real estate agent found exactly real estate we dreamed of and its price was also what we imagined.

We chose a great villa with 660 square meter useful area, 450 square meter garden and a pool. The ground floor is perfect for an open-space office, there is a meeting room in the basement and we can rest in the 4 bedrooms upstairs.

The first colleague

The HR company Rekrute.com has also done an excellent job. After a multi-turn selection we chose an office manager, she is working there right now.

The next milestone is furnishing the office and recruiting and hiring the programmers. Here I would like to note that if someone is reading our blog from Morocco and would like to apply for a job, can do it here: http://webgarden.eu/en/career#

 

Public transportation, leisure, everything else

I would like to share some more good impression about Casablanca, which are not closely related to the main topic but are notable.

Our friend, Mohamed showed us one of the best restaurants in Casa, which is the Le Cabestan ocean view. Its website is:  http://www.le-cabestan.com/

This is a restaurant with an ocean view, great foods and drinks, plus I think the bath room with an ocean view through glass walls must be among the top 10 toilets.

You can also find the iconic restaurant Rick from the movie Casablanca, but it is always so full, we could not book a table yet.

There is an excellent rail transport (at least between Casablanca and Rabat), floor trains are leaving every half an hour and the first class-ticket costs about 6€. The train is silent, air-conditioned, clean and punctual – if there is no construction.

About the internet: at 6 pm we went to Maroc Telecom, ordered a 100Mbit internet (through optic cable) and the next day the optic cable was already in the villa.

Szólj hozzá!

Marokkó – megnyílt a WebGarden Marokkói irodája

2017. június 22. 13:15 - webgarden

Kedves Olvasó! Sajnos az elmúlt 4 expedíció beszámolójával adósok maradtunk (így jár, aki túlvállalja magát), de ezt most ebben és a következő bejegyzésben pótoljuk!

Két kiküldetésünk is volt azóta, ebben a postban a februári és a márciusiról fogok beszámolni. Az egyszerűség kedvéért elég sok ponton összemosom majd a két időpontot.

Utazás

Az elmúlt utazások során alkalmunk nyílt kipróbálni elég sok irányt és módot a repülésre Budapest/Bécs – Casablanca távon.

Februárban Budapest-Bécs távot autóval, majd onnan a TAP Portugallal Bécs-Lisszabon-Casablanca útvonalon repültünk.

Az út alapvetően nem volt rossz, amit elrontottunk, hogy Lisszabonban nem mentünk ki a városba vagy ültünk be egy business Loungeba, így a 4 órás várakozás az átszállásra elég mély nyomot hagyott bennünk. A TAP Portugal egyébként korrekt szolgáltatást hozott, tiszta gépekkel, pontos menetrenddel és finom borokkal a fedélzeten.

A márciusi utazásra kifogtunk egy akciós utat Turkish Airlines – Royal Air Maroc Budapest-Isztanbul-Casablanca távon. Elsőre meghökkentő is lehet a távolság és a 6 órás Isztanbuli várakozási idő, azonban a fedélzeti kiszolgálás és az Isztanbuli business lounge teljesen élvezhetővé és elviselhetővé tette az utazást.

Networking, barátok

Tapasztalatunk alapján, ha az ember lemegy Marokkóba, nem fogja egyedül érezni magát. Egyrészt a lenti Magyar Nagykövetségen fiatal, dinamikus diplomata csapat dolgozik, akik nagyon kedvesek és bármiben szívesen segítenek. Létrehoztak például 2 Facebook csoportot is:

Másrészt, aki üzletelni megy le, szintén értékes és hasznos segítséget kaphat a követségtől.

Megismerkedtünk helyi üzletemberekkel is, akik szívesen eljönnek kávézni, vacsorázni velünk, akár közös programokat is szervezhetünk. Nagyon segítőkészek, érdemes hallgatni a tanácsaikra és ha ajánlanak valakit, érdemes elfogadni a kapcsolatot, mert az a benyomásunk, hogy lelkiismeretesen és korrekten üzletelnek. Nekünk így lett irodánk, cégünk, bankszámlánk.

Cégalapítás, iroda

A cégalapításra egyik kedves Marokkói barátunk ajánlott egy könyvelőt. Miután elmentünk hozzá, láttuk, hogy több, nemzetközi céget is könyvel és jól tájékozott a helyi viszonyokban.

Mivel nagyon szimpatikus volt, őt bíztuk meg a cégalapítással és annak könyvelésével.

A könyvelőnk pedig ajánlott egy ingatlanost, akit megbíztunk az irodának való épület felkutatásával.

Minden a terveknek megfelelően alakult. Az a tapasztalatom, hogy mindent előkészítenek időre, nem kell semmire várni, nem kell improvizálni és minden gördülékenyen működik.

A megállapodásnak megfelelően elkészült a cég, nyitottunk bankszámlát, beutaltuk a törzstőkét.

Az ingatlanos pedig pont olyan ingatlant talált a számunkra, amilyent elképzeltünk és abban az árban is, amit elképzeltünk.

Irodának egy nagyszerű villát választottunk, 660nm hasznos területtel, 450nm kerttel és egy medencével. A villa földszintje kitűnően alkalmas open-space irodára, az alagsorban tárgyaló, az emeleten pedig 4 hálószobában lehet pihenni.

Az első kolléga

A rekrute.com HR cég is nagyszerű munkát végzett. Több fordulós válogatás után sikerült kiválasztanunk az Office manager kolleginát, jelenleg ő tartja lent a frontot.

A következő nagy mérföldkő az iroda berendezése és a programozók felkutatása és felvétele. Itt jegyezném meg, ha marokkóból olvassa valaki a blogunkat és jelentkezne az állásajánlatra, itt teheti meg: http://webgarden.eu/en/career#

 

Tömegközlekedés, kikapcsolódás, minden más

Szeretnék még pár jó benyomást megosztani veletek Casablancáról, ami ugyan nem feltétlenül kapcsolódik szervesen a fő témához, de mindenképp említésre méltó.

Mohamed barátunk megmutatta az egyik legjobb éttermet Casaban, ez a Le Cabestan ocean view, weboldala: http://www.le-cabestan.com/

Óceánpartra néző étterem, nagyszerű ételek és italok vannak, ráadásul az üvegfalú, óceánra néző mosdó szerintem a világ top10 wc rangsorában simán benne van.

Szintén megtalálható a Casablanca című film ikonikus étterme, Rick kávézója, de ide még nem sikerült asztalt foglalnunk, annyira tele van.

A vasúti közlekedés (legalábbis Casablanca és Rabat között) kiváló, emeletes vonatok járnak fél óránként, első osztályra kb. 1800Ft a jegy. A vonat csendes, légkondicionált, tiszta és ha nincs pályamunka, akkor pontos.

Az internetről pedig annyit írnék, hogy délután 6kor bementünk a Maroc Telecomhoz, megrendeltünk 100Mbit optikai kábelen érkező Internetet, másnap pedig már a villában volt az optikai kábel.

Szólj hozzá!

Networking, Hungarians in Morocco

2017. január 09. 17:36 - webgarden

In this post we keep on telling our experience of the last trip of November.

Much to the delight of us, we were invited to two events by His Excellency, Miklós Tromler, Hungarian Ambassador to Morocco and his colleagues. On Wednesday evening, we participated a Piano Night, organized in the building of the Embassy, where Mónika Ruth Vida played the piano.

zongoraest.jpg

The other event organized by the Embassy was a fashion show in Sofitel Casablanca Tour Blanche Hotel, where we could admire Dóra Sármán fashion designer’s dresses.

 dsc_0197_small_800.jpg

Tableau at the Piano Night. His Excellency, Miklós Tromler, Hungarian Ambassador to Morocco and our little team

We had pretty much fun, had opportunity to meet the diplomatists of the Embassy, who are really nice and open people.

divatbemutato.jpg

In the weekend we have met József Dr. Steier and his wife in the frame of a lunch, in Marrakech. Mr. Steier, as the representative of the Hungarian National Trading House (HNTH), organized a meeting with Hamza Maristani, one of the owners of Wiki Box, who presented us some of their developments, and offered us the lease-work background even for outsourced, individual cases. Moreover, according to Mr. Steier’s suggestion, when thinking long-term, it would be more useful to buy or lease a villa in the name of the freshly-opened Moroccan company, financed by a Moroccan bank loan.

Our next stop with the Hungarian (HCCI) and the Budapest Chamber of Commerce and Industry (BCCI) delegation was a meeting in Casablanca, CRI, where József dr. Steier suggested us, that by the company set-up we have the opportunity to ask for a land from the Moroccan authorities for the purpose of going green, so that we could be the first foreign ICT company, who is in the Zero CO2 Emission in Morocco. Furthermore, the HTNH-HTCC-Sunwo has offered us, that they could undertake the green-going (afforestation), and hereby we could gain more advantage, as well (e.g. Carbo quota).

The office issue:

Luckily, the office-issue is the biggest problem we are facing in Morocco, and we hope we are not going to have biggest problem in the future neither. There are willing real estate offices around, but we had no idea about the local conditions, so could not decide, what kind of real estate we are going to rent. The basic idea was what we also did in Montenegro connected to our other company: rent an office + an apartment because of a potential longer stay. We can also be registered under the address of the apartment, which is an important administrative issue for the future Hungarian manager of the company, because of the work permit.

The office + apartment would cost about 3000€/month, in addition, the offices did not really convince us. We were not very satisfied with the supply and the best value for money.

Fortunately, we figured out that we can also rent beautiful villas, broadly on the price and quality of an office. Needless to say that a 100 square meter office-block office cannot really compete with a two-storied, 500 square meter villa with a garden and palm trees, when both cost the same.

The only lion in the way is that a real estate cannot have two roles, commercial real estate and residential property at the same time. That’s why we have to look for a rent, as well.

Currently we are waiting for offers and hope to find the optimal rents.

Further plans:

We are going to travel to Morocco around 23d January again, when hopefully the company will be already set up and we will be able to hire the local manager and sign the contracts related to the rents.

We also start hiring the programmers, and on 20th February the training can finally begin, and we can start swimming in deep water.

Szólj hozzá!

Morocco – The first impact: office opening, setting-up a company

2017. január 06. 14:33 - webgarden

We have a busy, tiring but even more exciting and productive journey behind us. We are back from Morocco, with a lots of information, ideas and plans.

As we promised, in this post we are going to share our experience of Morocco with our readers, what we personally gained there, preparing the set-up of the subsidiary WebGarden and the office opening.
The three of us left from Budapest to Casablanca on 21th November 2016. Endre Kodolányi, the owner and Executive Director of WebGarden, Attila Gál, the Deputy Director and one of our friends made the team stronger.

The way we solved flying there was not the easiest (we wanted to travel cost-effectively): we travelled from Budapest to Vienna by car, from there by airplane and had a transfer in Paris. It’s not the shortest solution, talking about time, but since we booked late, this was the only option. Normally, there is a Budapest-Paris-Casablanca or Vienna-Marrakech flight, which are worth to take. So, lesson learnt: we book our tickets earlier next time.

But why Casablanca?

2016-11-23_15_27_35.jpg
When the idea that we would like to open an office in Morocco came up, the following cities came into our mind (mainly because of the infrastructure: the 100Mbit-Internet of Maroc Telecom is available in these cities, and also there is a direct or one-transfer-flight to there):

• Tangier-Tetouan
• Rabat
• Marrakech
• Casablanca

In the first round, we approached the decision from the side of costs: how much does it cost to rent an office and an apartment, how much does a lunch, a cab, public transportation, etc. cost. According to what we have experienced, Marrakech is quite cost effective, but Casablanca is one of the most expensive cities (but might be the most expensive one). But all together, for a Hungarian company there is no significant monthly difference of the amount of money that could be saved by choosing a city.

The most important question, that basically decided where to open our office, had been answered by the Rekrute.com HR Company, to whom we have got introduced by the Moroccan Investment Agency.
Our question was about their database, namely, how many IT-employee it contains and how many out of this is a PHP programmer, what is the distribution per cities and what salary requirements do they have.

2016-11-24_16_04_47.jpg

Meetings, results

The week spent in Morocco was quite busy, but thank to this, successful, as well. We have met the HR company, that undertook the recruitment. The Rekrute owns Morocco’s biggest database of CVs, that’s why they can offer their services quite confidently. Since we have found them very likable, we decided to stop looking for another company and to work with them.

On the second day, Maria Ouazzani Chahdi from the Moroccan Investment Agency arrived from Rabat and helped us personally to obtain more detailed information about company set-up and the administration of it.
Firstly, we went to the OMPIC Agency, where we had to require a document, a so called “Certificate Negatif”, that proves, there is no other company registered with a similar name in Morocco, and that within one year from the date of its issuance only we can set up a company with this name. Besides, the Agency expressively suggested us to obtain a patent by them on our logo. As soon as our Moroccan company is set up, we can start the procedure, which goes quite quick and is cheap. People at OMPIC were very nice, explained all the procedures and we also acquired the “Certificate Negatif” at the same time.

Our next visit had been to CRI (Centre Régional d'Investissement), while we were there, we have met the Hungarian Delegation, as well. People here were also very nice to us and explained everything that can be interesting for a foreigner, who wants to set up a company in Morocco. Actually, we met the greatest surprise here, because besides the fact, that the company was set up in one week, we also learnt that in case of fulfilling some specific criteria, we shall be exempt of paying any form of common charge within 5 years. Furthermore, at the end of the meeting we were also told that the ANAPEC (see below) pays our company a training grant after each hired employee, which is not a tiny sum, by the way.

On the third day we visited ANAPEC, it’s similar to what Work Centre is in Hungary. People here were also very kind and we were told, they give access to their database, so that we can sort the potential colleagues as we wish and that we can hire the ones who are the bests for us. Moreover, they told us as well, that they give us a training grant for before-employment-training, employment training and continuing training after each person employed and after those who are going to be employed, which is a nice amount of money.

Szólj hozzá!

Networking, magyarok Marokkóban

2017. január 05. 13:30 - webgarden

Ebben a bejegyzésben folytatjuk a beszámolót a legutóbbi, novemberi utunkról.

Nagy örömünkre abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Őexcellenciája, Tromler Miklós Magyarország Marokkói Nagykövete és kollégái két eseményre is meginvitáltak bennünket. Szerda este részt vettünk a követség épületében megrendezésre került Zongoraesten, ahol Vida Mónika Ruth zongorázott. Bővebben a zongoraest apropójáról: http://orientpress.hu/cikk/2016-11-25_magyar-siker-marokkoban

zongoraest.jpg

A másik társasági esemény a szintén a Követség által szervezett divatbemutató, melyen Sármán Dóra divattervező ruháit csodálhattuk meg a Sofitel Casablanca Tour Blanche szállodában.

dsc_0197_small_800.jpg

Csoportkép a zongoraesten. Őexcellenciája Trommler Miklós Magyarország Nagykövete és a kis csapatunk.

Nagyon jól éreztük magunkat, alkalmunk nyílt megismerni a követségen dolgozó diplomatákat, akik közvetlen, kedves emberek.

divatbemutato.jpg

Hétvégén egy finom ebéd keretében találkoztunk Dr. Steier Józseffel és feleségével Marrakechben. Steier Úr a Magyar Nemzeti Kereskedőház Marokkói képviselőjeként megszervezett egy találkozót a Wiki Box egyik tulajdonosával Hamza Maristanival az érkezésünkkor, aki több - piackész - fejlesztést is bemutatott nekünk, illetve felajánlotta számunkra a bérmunka hátteret, akár "kiszervezhető " egyedi esetekre is. Továbbá Steier Úr javaslata szerint, ha hosszútávon gondolkodunk, akkor hasznosabb lenne a Marokkóban újonnan megnyitott cégre lízingelni vagy megvenni egy villát kinti bankhitelből.

Következő állomásunk az MKIK-BKIK delegációval egy találkozóra vezetett Casablancában a CRI-ben, ahol is a Dr. Steier József figyelmünkbe ajánlotta, hogy a cégalapításkor a marokkói hatóságoktól kérhetünk földterületet is a cégünknek zöldítés céljából, így mi lehetnénk az első külföldi ICT cég, amely Nulla CO2 emissziós Marokkóban. Ráadásul az MNKH- HTCC-Sunwo felajánlotta, hogy vállalnák még a zöldítést is (azaz erdősítést) mi meg ezáltal egyéb előnyökhöz is hozzájuthatnánk (pl. Karbon kvóta) 

Iroda kérdése:

Az iroda kérdése talán az egyik legnagyobb problémánk szerencsére, és remélem ennél nagyobb problémánk nem is lesz Marokkóban a jövőben sem. Készséges ingatlanirodák állnak rendelkezésünkre, viszont nem voltunk tisztában a helyi viszonyokkal, így még nem sikerült eldönteni, milyen ingatlanokat fogunk bérelni. Az alap ötlet, mint azt Montenegróban is alkalmazzuk egy másik cégünknél: iroda bérlése + külön albérlet a hosszabb lent tartózkodások miatt. Az albérletbe ráadásul be lehet jelentkezni, ami a cég leendő magyar ügyvezetője számára fontos adminisztratív kérdés a munkavállalási engedélye miatt.

Az iroda + albérlet elképzelés majdnem havi 3000€-ra jönne ki, ráadásul az irodák annyira nem is győztek meg. Ár-érték arányban egyáltalán nem voltunk megelégedve a kínálattal.

Szerencsére rájöttünk, hogy lehet gyönyörű villákat is bérelni, nagyjából irodabérlés árszínvonalán. Mondanom sem kell, hogy egy kétszintes, pálmafás kerttel rendelkező 500nm-es villával nehezen tudja felvenni a versenyt egy 100nm-es irodaházi iroda, főleg, hogy mindkettő ugyanannyiba kerül.

Az egyetlen akadály, hogy nem lehet kereskedelmi és lakóingatlan egyben, magyarul a villában, ha irodánk van, nem lehet lakni. Ezért keresnünk kell még emellett egy albérletet is.

Jelenleg várjuk az ajánlatokat és reméljük, hogy minél hamarabb sikerül megtalálnunk az optimális bérleményeket.

 

További tervek:

Január 23.-a körül utazunk ki ismét, akkor már remélhetőleg készen lesz a cég, fel tudjuk venni a helyi cégvezetőt és meg tudjuk kötni a bérleményekre is a szerződéseket.

Elkezdjük a programozók felvételét is, aztán már február 20.-án kezdődhet a tréning és jöhet a mélyvíz.

 

Szólj hozzá!

Marokkó - Az első benyomás: irodanyitás, cégalapítás

2017. január 03. 14:56 - webgarden

 

Sűrű, fárasztó, de annál izgalmasabb és produktívabb út áll mögöttünk. Visszatértünk Marokkóból tele információval, ötletekkel és tervekkel.

Ebben a bejegyzésben ígéretünkhez híven megosztjuk olvasóinkkal a Marokkói tapasztalatainkat, amiket személyesen, a helyszínen szereztünk, előkészítve a WebGarden leányvállalat alapítását és iroda nyitását.

2016.11.21.-én hétfőn indultunk hárman Budapestről Casablancába. A csapatot Kodolányi Endre, a WebGarden tulajdonosa és ügyvezetője, Gál Attila, a WebGarden igazgatóhelyettese és egy jóbarátunk erősítette.

A repülést nem a legegyszerűbben oldottuk meg (ennek költséghatékonysági okai voltak): Budapestről Bécsbe autóval mentünk, onnan pedig Casablancába Párizsi átszállással repültünk. Ez időben nem a legrövidebb megoldás, viszont mivel későn foglaltunk, ezért ez maradt, mint opció. Normál esetben van Budapest-Párizs-Casablanca vagy Bécs-Marrakech járat, amivel érdemes még utazni. Tanulság, hogy legközelebb hamarabb lefoglaljuk a repülőjegyeket.

De miért Casablanca?

2016-11-23_15_27_35.jpg

Amikor felmerült, hogy szeretnénk irodát nyitni Marokkóban, az alábbi városok jöttek szóba (elsősorban az infrastruktúra miatt: ezekben a városokban elérhető a Maroc Telecom 100Mbit-es szolgáltatása, valamint van közvetlen vagy 1 átszállásos repülőjárat oda):

  • Tangier-Tetouan
  • Rabat
  • Marrakech
  • Casablanca

Első körben költségoldalról közelítettük meg a döntést: mennyibe kerül irodát és albérletet bérelni, mennyibe kerül egy ebéd, taxi, tömegközlekedés stb… Azt tapasztaltuk, hogy Marrakech eléggé költséghatékony, Casablanca pedig az egyik, ha nem a legdrágább város. Viszont összességében egy magyarországi cégnek nem számottevő a különbség, amit havi szinten lehetne spórolni a város kiválasztásával.

A legfontosabb kérdésre, ami eldöntötte, hogy hol nyitjuk meg irodánkat, a Rekrute.com HR cég adott választ, akiket a Marokkói Befektetési Ügynökség mutatott be nekünk.

A kérdésünk arra vonatkozott, hogy hány IT-s munkavállaló van az adatbázisukban a fenti városokból, ebből mennyi PHP programozó, városonként hogyan oszlik meg a számuk és milyen fizetési elvárásaik vannak. Legnagyobb örömünkre a megkeresés után pár órával már meg is kaptuk a részletes adatokat, melyek nem hagytak más választási lehetőséget, mint Casablanca.

2016-11-24_16_04_47.jpg

Találkozók, eredmények

A lent töltött hét viszonylag sűrű volt, de ennek köszönhetően eredményes is. Első nap találkoztunk a HR céggel, akik vállalják a toborzást. A Rekrute rendelkezik Marokkó legnagyobb adatbázisával életrajzokból, ezért eléggé magabiztosan tudták ajánlani a szolgáltatásaikat. Mivel nagyon szimpatikusak voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy nem keresünk másik HR céget, hanem velük fogunk dolgozni.

Második nap érkezett Rabatból a Marokkói Befektetési Ügynökségtől Maria Ouazzani Chahdi, és személyesen segített nekünk tájékozódni a cégalapítással kapcsolatos ügyintézésben.

Első utunk az OMPIC nevű ügynökséghez vezetett, ahol igényelni kell egy „Certificate Negatif” nevű igazolást, ami tanúsítja, hogy ilyen vagy hasonló névvel nincs még cég regisztrálva Marokkóban, valamint a kiadástól számított egy éven belül csak mi alapíthatunk ezzel a névvel céget. Emellett kifejezetten ajánlották, hogy védessük le a logónkat náluk. Amint kész van a marokkói cégünk, el is kezdhetjük a folyamatot, mely viszonylag gyors és olcsó. Az OMPIC-nál nagyon kedvesek voltak, elmagyaráztak minden folyamatot és egyúttal megszereztük a Certificate Negatif-ot is.

Következő látogatásunk a CRI (Centre Régional d'Investissement)-be vezetett, ahol találkoztunk az éppen odalátogató Magyar Delegációval is. Itt is nagyon kedvesek voltak velünk és mindent elmagyaráztak, ami érdekes lehet annak a külföldinek, aki céget alapít Marokkóban. Valójában az igazi meglepetés itt ért bennünket, mert amellett, hogy 1 hét alatt elkészül a cég, azt is megtudtuk, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén 5 évig több közteher megfizetése alól mentesülünk. Továbbá a megbeszélés végén azt is elmondták, hogy az ANAPEC (lásd lejjebb) minden felvett munkavállaló után képzési támogatást fizet a cégünknek, ami egyébként nem kis összeg.

Harmadik nap meglátogattuk az ANAPEC-et, ami hasonlít nálunk a munkaügyi központhoz. Itt is nagyon kedvesek voltak és elmondták, hogy hozzáférést adnak az adatbázisukhoz, hogy kedvünkre tudjunk válogatni a potenciális kollégák közül és a számunkra legjobbakat tudjuk szerződtetni. Mindemellett elmondták azt is, hogy minden egyes felvett és felvenni kívánt munkavállalóra felvétel előtti, felvételi és folyamatos tréningekre pénzbeli támogatást adnak, ami elég komoly összeg.

Szólj hozzá!

Why Morocco?

2016. november 18. 15:23 - webgarden

At the 10th anniversary of our company we reached a major milestone: we have decided to open an office in another continent: Africa, Morocco.

Over the next few months, we’ll constantly inform the public on the LinkedIn and Facebook profiles of our company about our experiences, impressions and results of the project.

In this post we describe, why we decided so that we are opening an office in Morocco, what preparations have been made, and who helps us.

Why we’re opening an office in Morocco?

In the past one year we were looking continuously, but in vain for programmer colleagues. It was a strange feeling, because a few years ago we abundant in the biographies, cv’s but by now we experience the opposite. First we were thinking, that maybe the problem is in us, and for some reason no one wants us to come to work to our company. However, after we made a couple of exchanges of views with our partners in a similar profile, turned out to be the fault is not in us, unfortunately, this is a general phenomenon. Just confirming this, later appeared also in the business press articles, that there is a serious labor shortage in Hungary. However we should know, that the problem is not located only to Hungary: according to an IMF study since 1990, 20 million people from Eastern Europe, 5.5 percent of the population had left, mainly to Western Europe. The IMF study is available here. 

Probably in the recent years this accelerated ‘exodus’ by now really felt the impact of the Hungarian companies.

Since we could not find adequate labor force in Hungary, we could not find in Central, Eastern and South Europe, so we started to think in the other way. We found a country where, based on the numbers we cannot be mistaken: this is Morocco.

The country's population: approx. 29.6M people.
67.5% of the population is under 34 years.
13 public and 8 private universities are in the country.
In 2013 the ICT (Information and Communication Technology) became a public strategy, so that Morocco be among the first in the competition among the developing countries.
In our experience, many people speak English in addition to basic French and Arabic.
Wages are very favorable from a Hungarian company’s point of view.

276401971_77af2ae11b_b.jpg

Casablanca, Morocco

Source: Milamber's portfolio

Experience so far

After a short legwork we made contact with the Hungarian Embassy in Morocco. We got a lot of help from His Excellency Miklós Tromler Ambassador of Hungary and his colleagues, and we are in constant contact. Similarly Dr. Jozsef Steier from the Hungarian National Trading House in Morocco also actively helps us.

The Ambassador presented us to the Moroccan Investment Development Agency. The Agency is also providing all help us to quickly start the Moroccan subsidiary of our company.

Frankly speaking, so far our experiences have been entirely positive, only confirming, that it was worth it to start the project. In addition, we are very grateful to the Embassy, ​​to the Trading House and to the Moroccan Investment Development Agency for their professional, thoughtful, precise and active assistance!

Our first official "expedition" will start in November 21. We begin talks with the authorities and meet a couple of potential partners. Till the local office opening we still plan two more official visits with the mission to set up and make operating the WebGarden subsidiary offices, with local colleagues. Our third visit planned already together with our Hungarian programmers. According to our project plan we’ll begin a six-month intensive training scheduled, during which we present to the new colleagues our operation of our company, our projects and pass on the knowledge in order to confidently integrate the local team to WebGarden business values, culture and working method, being mutually prepare for the new joint teamwork.

We’ll publish our next post upon our return from Morocco, where we share the experience and results of the first ‘expedition’.

Please also visit our website at www.webgarden.eu 

Szólj hozzá!