WebGarden

A WebGarden blogja

Az irodai kávézacc sorsa a WebGardennél

2019. szeptember 08. 00:07 - webgarden

A WebGardennél - és szerintünk általában egy informatikai fejlesztő cégnél - elég sok kávé fogy. Természetesen kollégáink bármikor ihatnak egy finom kávét ingyen és bérmentve. Általában projekt zárásoknál vagy álmos téli reggeleken meg is szokott nőni a fogyasztás, ki-ki ízlése szerint. Régen még egy kis kávégép próbálta tartani az iramot, szerencsére most már egy viszonylag nagyobb teljesítményű darálós gép van szolgáltatban, ami egy gombnyomásra elkészíti a kívánt fajta kávét. 

Apropó, régi szép idők. Ilyen, amikor még nem ittuk meg a reggeli kávét, de egy reggel 6 órai megbeszélés előtt lemaradt a csésze a kifolyó kávé alól (a kép 2014-ben, 5 éve készült):

10435681_4798138527652_9169299528775322594_n.jpg

Az új kávégép érkezését követően már egy mozdulattal hozzájuthatunk a frissítőhöz, így értelemszerűen már komoly kávé fogyást tapasztalhatunk a cégnél. Ami nem is gond, mert néha bizony igencsak ránk fér. Csak ugye ne feleljtsük el a csészét rendeltetésszerűen alát tenni :) 

A megnövekedett kávé fogyasztással megnőtt a kávézacc termelésünk is, amit egy idő után elgondolkodtatott bennünket, hogy mit is kezdjünk ezzel a rengeteg zaccal. Tudtuk, hogy a zacc nem szemét. Tele van nitrogénnel, ami lehetővé teszi, hogy a növények a napfényt energiává alakítsák. 

Kalciumban és magnéziumban is gazdag, bomlásakor nitrogén, foszfor és kálium is keletkezik. Ezek mind-mind nagyon hasznosak lehetnek a növények számára. 

Értékes összetevője egy kerti komposztáló tartalmának, hiszen segít a hő létrehozásában és a komposzt megfelelő nedvességtartalmának a kialakulásában is. 

Szerencsénkre időközben egyik kollégánk kertes házba költözött, ahol szolgálatba lett helyezve egy kerti komposztáló. Így a heti 3-5kg (!!!) kávézacc már nem vész kárba, hanem a komposztálóban kezd új életet. 

kv.jpg

A faiskolánk létrehozásánál így fontos szerepet fog kapni, hiszen a komposzt nagyon hasznos a termőföld kezelésében és tápanyaggal való ellátásában. 

Ne dobjátok ki a kávézaccot, kár érte, hogy a szemétben végezze. Ha nincs lehetőségetek komposztálni, olvassatok utána, rengeteg más hasznos felhasználási módja is létezik. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr9915050928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása