WebGarden

A WebGarden blogja

Miért pont Marokkó?

2016. november 17. 14:21 - webgarden

Cégünk működésének 10.-évfordulóján komoly mérföldkőhöz érkeztünk: úgy döntöttünk, hogy irodát nyitunk egy másik kontinensen: Afrikában, Marokkóban.

A következő pár hónapban folyamatosan tudósítunk cégünk Linkedin és Facebook profilján a tapasztalatainkról, benyomásainkról és a projekt eredményeiről.

Ebben a posztban azt írjuk le, hogy miért döntöttünk úgy, hogy irodát nyitunk Marokkóban, milyen előkészületek történtek és kik segítenek bennünket.

Miért nyitunk irodát Marokkóban?

Az elmúlt egy évben folyamatosan, de hiába kerestünk programozó kollégákat. Furcsa érzés volt, mert pár évvel ezelőtt még dúskáltunk az életrajzokban, most azonban pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Azon gondolkoztunk, hogy talán bennünk van a hiba és valami miatt senki sem szeretne hozzánk jönni dolgozni. Jópár hasonló profilú partnercégünkkel történt eszmecsere során azonban kiderült, hogy nem bennünk van a hiba, ez sajnos általános jelenség. Később megjelentek a gazdasági sajtóban cikkek a komoly munkaerőhiányról Magyarországon. Azonban tudni kell, hogy a probléma nem csak Magyarországon jelentkezik: egy IMF tanulmány szerint 1990 óta Kelet-Európából 20 millió ember, a lakosság 5,5 százaléka távozott, főleg nyugat-európába. Az IMF tanulmány itt érhető el.
Valószínűleg az utóbbi években felgyorsult elvándorlás most érezteti igazán a hatását a magyarországi cégeknél.

Mivel nem találtunk megfelelő munkaerőt Magyarországon, nem találtunk Közép-Kelet-Dél Európában, ezért másfelé kezdtünk gondolkodni. Találtunk egy olyan országot, ahol a számok alapján nagyon nem tévedhetünk: ez Marokkó

Az ország lakossága: kb. 29,6M fő.
A lakosság 67,5%-a 34 év alatti.
13 állami és 8 magánegyetem van az országban.
2013-ban állami stratégia lett az ICT, hogy Marokkó a fejlődő országok közötti versenyben az elsők közé kerüljön.
Tapasztalataink alapján nagyon sokan beszélnek angolul az alap francia és arab nyelv mellett.
A bérek nagyon kedvezőek egy magyarországi cég szempontjából is.

276401971_77af2ae11b_b.jpg

Casablanca, Marokkó

Forrás: Milamber's portfolio

Eddigi tapasztalataink

Rövid utánajárást követően felvettük a kapcsolatot Magyarország Marokkói Követségével. Nagyon sok segítséget kaptunk és kapunk a Őexcellenciája Tromler Miklós Nagykövet Úrtól és kollégáitól, folyamatosan tartjuk egymással a kapcsolatot. Hasonlóképp aktívan segít bennünket Dr. Steier József, a Marokkói Magyar kereskedőháztól is.

A Nagykövet Úr bemutatott bennünket a Marokkói Befektetési Ügynökségnek. A Befektetési Ügynökség is minden segítséget megad számunkra, hogy mielőbb elindíthassuk a Marokkói leányvállalatunkat.

Őszintén szólva eddig teljesen pozitívak a tapasztalatok, melyek csak megerősítenek abban, hogy érdemes volt belevágni a projektbe. Mindemellett nagyon hálásak vagyunk a Nagykövetségnek, Magyar Kereskedőháznak és a Marokkói Befektetési Ügynökségnek professzionális, figyelmes, precíz és aktív asszisztenciájukért!

Az első hivatalos "expedíciónk" November 21-én kezdődik. Elkezdjük a tárgyalásokat a hatóságokkal és jópár potenciális partnerrel is találkozunk. Az irodanyitásig még 2 hivatalos kiküldetésünk lesz, melynek végeredményekén terveink szerint megnyílik a WebGarden leányvállalatának irodája ahol az új kollégák már munkához is láthatnak. A 3. kiküldetésünket már a magyarországi fejlesztőinkkel ejtjük meg. Terveink szerint elkezdődik egy féléves intenzív képzés, melynek során az új kollégáinknak bemutatjuk cégünk működését, projektjeinket és átadjuk a tudást, hogy magabiztosan integrálódhassanak a WebGardenhez és kölcsönösen felkészüljünk az új csapatmunkára.

A következő posztot már Marokkóból hazatérve írjuk, melyben megosztjuk az első expedíció eredményeit, tapasztalatait.

 Addig is látogassatok el weboldalunkra: www.webgarden.eu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr6511969215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása